fbpx

Интервю със Славянка Стойкова – управляващ мениджър на Skeyndor Bulgaria

Както консултант за успешна бизнес стратегия за работещ бюти салон или СПА център, какъв съвет ще дадете за подобряване на качеството на обслужване и преживяване?

От обиколката, която нашият екип направи на луксозни хотели в страната със СПА центрове, забелязахме, че СПА частта има много потенциал, който не се използва достатъчно.

Много е важна презентацията, която правиш пред клиента, не само по отношение на продуктите, които се използват за масажите и терапиите, но и по отношение на цялостното преживяване.

В 95% от случаите, СПА центровете са повече разходи за хотелите, отколкото доходност. А биха могли да бъдат голям приход. Хотелите могат да превърнат това перо в генератор за привличане на клиенти, така както действат ресторантите им например.

Какво е работещо СПА?

Както споменах, при повечето хотели, клиентите идват и си заминават. Но те ще се връщат все по-често, ако им подариш уникално преживяване. Посетителят ще помни как му е било поднесено всичко. И обратното – ако маслото, с което ти се прави масаж, няма добър аромат, ако звучи радио, вместо подбрана подходяща музика, това също ще бъде запомнено. И неприятното усещане ще остане не само за СПА центъра, а за хотелския комплекс като цяло.

Как да усетиш от какво има нужда клиентът и как да му въздействаш най-добре? 

Всичко е важно. Разбирането на клиента започва още от така наречения “Уелкъм ритуал” или “посрещащ ритуал”. Не може масажистката да пуши една цигара докато се настаняваш и да се върне с вмирисани ръце нещо да ти прави, за което дори не ти е разказала предварително.. Важно е синхронизирането с клиента. На много места е прието посрещане с така наречения масаж “мечешка стъпка”. Клиентът сяда, специалистът го намачква нежно по раменете, за да го отпусне, пита го какъв проблем има и от какво има нужда. Понякога се прави ароматна вана за крака в този момент, като се дава на клиента сам да избере аромата. Така веднага се разбира от каква емоция има нужда.Звучи тиха музика, няма блъскане на врати, викане между колеги. Това са много важни неща.

Разкажете за тенденциите в СПА козметиката?

Ние сме първата компания, която въвежда козметика с полускъпоценни камъни. Това са продукти със стрити сапфир, хематит и други. Тази линия предоставя изключително хармонично и емоционални СПА преживяване. Другата линия продукти за СПА е тази, основана на фитотерапията – продуктите са базирани изцяло на съставки от растения  – листа, корени, семена. Чрез тези продукти черпим енергията от земята, от която растенията са се хранили, слънцето, което  са поемали. Третата категория модерни продукти за СПА, с които разполагаме, са тези, които са свързани с Аюрведа философията. Например от тази линия имаме масло, което възстановява баланса между дошите (енергийните центрове) на човека.