fbpx

Tеории за стареенето на кожата

Хубавата кожа играе голяма роля за външния вид на всеки индивид. Това е едно от първите неща, които хората забелязват, когато срещат непознат. Грижата за кожата е индустрия за милиарди и напредъкът в изследванията по темата непрекъснато се развива. От бръчки до пигментации по лицето, много се говори за това защо кожата се променя с възрастта и не липсва недостиг на теории, когато става дума за стареене на кожата.

Имайки предвид значението ѝ, учените не спират да изследват причините за  стареенето на кожата и как да забави този процес. Някой теории вече са отпаднали – като тази, която твърди, че промените в кожата са генетично определени. Съвременните теории се фокусират върху това как изборът на начин на живот като замърсяване, диета и излагане на слънце влияят на стареенето на кожата. Много идеи се припокриват или представляват само едно парче от пъзела в тази наука.

Днес ще разгледаме четирите най-важни теории за стареенето на кожата:

Теория за оксидативния стрес

Оксидативният стрес е най-общоприетия виновник за застаряването ни. Теорията на свободните радикали или оксидативния стрес казва, че натрупването на окислително клетъчно увреждане (свободни радикали) има основен принос за процеса на стареене и е ключов фактор за дълголетието на видовете.

Нормалните биологични функции произвеждат свободни радикали и тялото има начини да ги обработва и елиминира. Въпреки това, външни фактори като тютюнопушене, неправилна диета, излагане на слънце и замърсяване също създават свободни радикали в тялото. Когато се натрупат твърде много свободни радикали, клетките се увреждат.

Кожата също е обект на процеса на присъщото стареене, подобен на всички органи. Клетките на кожата например се увреждат и възпаляват, опитвайки се да се справят със свободните радикали. Такива, които са изложени на прекалено много свободни радикали, се износват бързо, докато се борят с обработката и елиминирането им. В резултат на това кожните клетки отслабват, кожата променя своята структурата, образуват се бръчки и са на лице други признаци на стареене.

Теория на клетъчното стареене

Умират ли клетките на кожата, след като са разделили твърде много пъти? Клетките не са безсмъртни! Има момент, в който те спират да се разделят, което в крайна сметка води до това, което е известно като стареене.

През 1961 г. ученият Леонард Хейфлик установява, че клетките на човешкия организъм не могат да се делят безкрайно. Според него това се случва около 50 пъти. След това клетките не са в състояние да изпълняват основни функции и качеството на тъканите намалява. Кожните клетки вече не функционират толкова ефективно, което води до стареене.

Експертите, които стоят зад тази теория, казват, че един от най-добрите начини за забавяне на стареенето е намаляване на скоростта, с която клетките се делят. Учените търсят начини да направят точно това. В едно скорошно проучване лабораторните тестове показват, че намаляването на калориите кара клетките да се делят по-бавно, което помага на клетките да останат здрави и активни по-дълго, като по този начин забавят стареенето.

Можем да разгледаме и производството на колаген. Колагенът е от съществено значение за младежки вид на кожата. Когато епителните клетки на кожата претърпят твърде много клетъчни деления, те вече не могат ефективно да произвеждат колаген. Без колаген кожата губи твърдост и еластичност, което е отличителен белег на уморения и състарен вид.

Теория на кръстосано свързване

Диетичният избор допринася за стареенето на кожата. Експертите, специалисти по теорията на кръстосано свързване казват, че консумацията на прости захари може да причини стареене. Когато тялото усвоява глюкозата, тя се свързва с протеинови молекули в процес, известен като гликация. Гликацията се случва в клетките в цялото тяло и кожната тъкан не е изключение.

Най-засегнат е колагенът, изграждащият блок на кожата. Когато се получи гликация, колагеновите влакна се възпаляват и се втвърдяват, като не могат да изпълняват основни функции за поддържане на здрава и силна кожа. Еластинът, който придава еластичност на кожата, има подобна реакция.

В резултат структурата на кожата отслабва, което причинява увисване и бръчки. Според тази теория избягването на захарни и високо гликемични храни може ефективно да забави процеса на стареене. Антиоксидантите също са важни за компенсиране на вредните ефекти на гликирането, както в продуктите за грижа за кожата, така и във вашата диета.

Теория за фотостареене на кожата

Фотостареенето по много начини попада в теорията за оксидативния стрес, която споменахме по-рано, но слънцето е толкова огромен фактор за стареенето, че заслужава своя собствена дискусия. Да, чували сте милион пъти, че защитата от слънце е супер важна за поддържането на кожата здрава, но експертите не могат да подчертаят това достатъчно. Затова има добра причина.

Изследване след изследване свързват излагането на слънце с преждевременно стареене на кожата. Теорията за фотостареене казва, че 80 процента от стареенето се причиняват само от излагане на слънце. От една страна, ултравиолетовата светлина от слънцето допринася за свободните радикали в кожата. Това причинява оксидативен стрес, който вреди на кожните клетки.

От друга страна UV лъчите увреждат също колагена и еластина в кожата, което води до бръчки, фини линии и провисване. Освен това с течение на времето твърде много излагане на слънце може да придаде на кожата жилав или дебел външен вид. Може да се образуват и лунички и пигметационни петна. Слънцето наистина е способно да навреди на кожата по толкова много начини.

Има много теории за стареене на кожата. Някои се състезават помежду си, а други могат много добре да се появят едновременно, усложнявайки въпроса. Стареенето на кожата е сложен биологичен процес, повлиян от комбинация от ендогенни (вътрешни) и екзогенни (външни) фактори. Поради факта, че здравето и красотата на кожата се считат за един от основните фактори, представляващи цялостното „благополучие“ и възприемането на „здравето“ при хората, през последните години са разработени няколко стратегии против стареене.

Парадигмата за „здравословно стареене“ се фокусира върху здравето и активното участие в живота, противодейства на традиционните концепции за стареенето като време за болести и все повече се приравнява с минимизиране на възрастовите признаци на кожата, лицето и тялото. От тази гледна точка превантивната естетичната дерматология може да допълни заявката за здравословно стареене, лечение или предотвратяване на определени кожни разстройства, комбинирайки локални и системни методи на терапия, инструментални устройства и инвазивни процедури.

В клиничната практика обаче „да изглеждаш по-добре“ не означава „да изглеждаш по-млад“. Ето защо е толкова важно да разберем и дефинираме антиейджинга като стратегия против стареене.

Дефиниция на антиейджинг

Вече асимилирана на български език, “антиейджинг” е дума, която намира място в “Речник на новите думи в българския език от края на XХ и първото десетилетие на XXI век” като синоним на думите антистареене и противостареене.

В Оксфордския речник понятието антиейджинг се свързва с всяко средство или процедура, за които се твърди, че могат да премахнат или забавят ефектите от стареенето.

Днес антиейджингът има редица общи значения и конотации, всяко от които се подкрепя от определена група или от свободна коалиция на интереси.

В научната общност изследванията, свързани с борбата със стареенето, се отнасят изключително до забавяне, предотвратяване или обръщане на процеса на стареене. Въпреки че бъдещето изглежда многообещаващо, понастоящем няма доказана и налична медицинска технология, която да забави или отмени стареенето при хората.

В медицинската и реномирана професионална общност най-добрият лек против стареене е ранното откриване, профилактика и лечение на заболявания, свързани с напредването на възрастта. Това е доста по-различно от справянето със самия процес на стареене и в момента са на разположение широк спектър от стратегии и терапии. Ограничаването на калориите например намалява риска от претърпяване на широк спектър от състояния, свързани с възрастта.

В по-широката пазарна общност, която може да включва множество измамни или несериозни начинания, антиейджингът е ценна марка и демонстриран начин за увеличаване на продажбите. Това води до съществуването на продавачи на змийско масло и „отлежаващи“ отвари, които могат да направят кожата ви да изглежда по-млада.

Като цяло можем да обобщим тези разнообразни определения на антиейджинг в тяхното генерално звучене: „да изглеждаш и да се чувстваш по-млад по някакъв начин“.

Най-голяма разлика в схващанията за антиейджинга по-горе ще откриете в това дали въпросните стратегии, процедури и профилактики са свързани с лечение на болестта на стареенето срещу лечение на самото стареене. Много интервенции могат да удължат продължителността на живота на индивида чрез предотвратяване или излекуване на специфични възрастови заболявания. Например, запитайте се дали метод за предотвратяване на сърдечни заболявания или диабет тип 2 е лекарство против стареене. Въпросната терапия може да няма ефект върху основния процес на стареене, но въпреки това ще помогне на много хора да живеят сравнително по-дълъг и по-здрав живот. Това изследване против стареене ли е? Учените казват „не“, някои медицински и комерсиални групи казват „да“.

Концепцията за оптимизиране на естественото дълголетие е полезна, когато се опитвате да очертаете отчетлива граница между това, което можете да направите сега, за да водите по-дълъг и по-здравословен живот и това, което ще бъде възможно в бъдеще. Можем да предположим, че за всеки човек съществува някаква максимална продължителност на живота, която може да бъде постигната с помощта на съвременна медицина и здравословен начин на живот. Може да ограничите калориите, да спортувате редовно, да поддържате добри взаимоотношения със специалист или да харчите подходяща сума за превантивна медицинска помощ. Бихте могли да имате достъп до съвременни клиники за лечение на заболявания, свързани с възрастта, когато му дойде времето. Всеки от тези елементи ще ви помогнат да повишите шансовете да живеете по-дълго и в по-добро здраве. Това прави ли ги стратегии против стареене, превантивна медицина или просто адекватна поддръжка за застаряващо тяло?

Източници:

1) fightaging.org - What is antiaging?

2) griffinandrow.com - Theories of ageing at a glance: how skin ages

Отговорност: Вашето здраве е най-важното. Това, което е добър съвет за един човек, може да не е добър съвет за друг: хората значително се различават по въпросите на здравето. Предоставена информация в zdravakoja.com винаги трябва да се обсъжда с квалифициран специалист. Нейното предназначение НЕ е да замени отношенията между вас и вашия лекар, дерматолог, козметик, диетолог или друг специалист. Правим проверки за точност, но пропуски винаги са възможни. Фондацията и екипът й не гарантират точността, пълнотата и навременността на информацията. ВИНАГИ се консултирате със специалист за вашата конкретна ситуация, преди да използвате дадено средство за лечение или да предприемете промени в начина си на живот, които могат да повлияят на вашето здраве.