fbpx

Официално обявяваме най-доброто време от годината за открито: лятото! Време е да напуснете дома си и да се насладите на плажа, басейна, терасите с приятели, бягството и особено хубавото време. В тези дни на високи температури и когато слънцето е много силно, нормално е в почти всички разговори да чуваме отново и отново значението на използването на слънцезащитен крем.

Защитата от ултравиолетовите (UV) лъчи е от съществено значение за избягване на изгаряния и предотвратяване на кожни заболявания, но въпреки това има много митове и фалшиви убеждения, които съществуват около прилагането на слънцезащитен крем и излагане на слънце.

Днес в Здрава кожа ще открием всички истини, за да можете да се насладите на слънцето и лятото при пълна безопасност. Готови ли сте?

Научете как да използвате добре слънцезащитния си крем!

Всички кожи могат да използват един и същи слънцезащитен крем: ЛЪЖА!

Всяка кожа е различна и се нуждае от специфични грижи в зависимост от нейните характеристики. Например: по-бялата или кожа предразположена към пигментации и лучнички винаги ще се нуждаят от по-високи SPF протектори.

Ако използвам защита от слънце, никога няма да придобия тен: ЛЪЖА!

Като за начало трябва да сте наясно с естествения фототип на кожата си и да имате търпение, тъй като може да придобие повече или по-малко тен, но, прилагайки слънцезащитен крем, ще избегнете изгаряния (които могат да бъдат много вредни за кожата ви) и тенът ви ще бъде здрав, ще продължи по-дълго, ще бъде по-равномерен и без петна.

Трябва да нанасям слънцезащитен крем половин час преди излагане на слънце: ИСТИНА!

За да може вашата кожа да попие правилно, силно се препоръчва да направите първото приложение половин час преди излагане на слънце. Оттук трябва да сте постоянни и да нанасяте нов слой на всеки два часа. Не забравяйте, че ако се къпете, трябва да приложите отново слънчевия проектор, тъй като неговата ефективност се намалява с 80% с вода или чрез сушене с кърпата.

Тъмната кожа не се нуждае от защита: ЛЪЖА!

UV лъчите проникват във всички видове кожа, независимо от цвета. Вярно е, че тъмната кожа не изгаря толкова бързо, колкото по-светлата кожа, но все пак може да получат силни изгаряния от слънцето (кожата е повредена, усеща се гореща и се опъната). Намирането на правилния фактор на защита и прилагането му често е изключително важно.

Няма нужда от слънцезащитен крем, ако е облачно: ЛЪЖА!

Колкото и да е облачен денят, UV лъчите премнават през облаците, така че е необходимо да използвате същата защита, която бихте използвали и в слънчеви дни.

Трябва да използвам слънцезащитен крем само при слънчеви бани: ЛЪЖА!

Най-честата грешка. Слънцето продължава да грее, а UV лъчите продължават да проникват в кожата ви независимо дали правите слънчеви бани на плажа, разхождате се по улицата или пиете с приятели на терасата на бар. Защитете кожата си със слънцезащитен крем на местата, които са изложени на слънце.

Дори у дома! Синята светлина е онази изкуствена светлина, която идва от електронни устройства (мобилни телефони, лаптопи, лампи, флуоресцентни лампи и LED светлини), които ни вредят и увреждат, причинявайки появата на нови петна по кожата, губейки плътност и еластичност и спомагайки за ускоряване на процесите на стареене на клетките.

Мога да продължа да използвам миналогодишния слънцезащитен крем: ИСТИНА!

Вярно, но с много нюанси. За да знаете дали слънцезащитният крем от миналата година е подходящ за употреба, трябва да вземете предвид кога е първото му отваряне, тъй като всеки слънцезащитен крем показва колко време след отваряне е ефективен. След това слънцезащитният ви крем ще започне да губи свойства. Ако спазвате срока на годност, вероятно през тази година слънцезащитният крем, който не сте завършили миналото лято, може да ви помогне.

Не забравяйте да съхранявате своя протектор на хладно и сухо място и далеч от слънчева светлина. И ако отворите слънцезащитния крем, установите, че той мирише зле, има друг цвят или текстурата му е по-течна, не се колебайте и го изхвърлете.