fbpx

Козметичните продукти имат голяма роля в нашето ежедневие. Използваме шампоан, крем, балсам, лосион и още много много други. Истината е, че обръщаме внимание на състава на нашата козметика, но рядко се замисляме за количеството отпадък, което оставяме след нея. Средно на година, само в Европейския съюз, се генерират около 26 милиона отпадъци от пластмаса. Едва ⅓ се рециклират, останалите се изнасят в трети страни извън Европа,  изгарят се на сметища или просто остават в природата – плажове, паркове, реки, океани.
Нашето развитие, като хора и професионалисти, в света на козметиката, изисква израстване не само в технологиите, научните открития, подобрени формули и състав на козметичните продукти, но и в отговорността ни към нашата планета, самите нас и примера, който даваме.
За щастие, все повече козметични брандове се стараят да предлагат своите продукти в рециклируеми опаковки. Но все още повечето са в пластмасови.
Този материал има много предимства пред използването на стъкло и хартия, но също така е огромно бреме за околната среда. Пластмасата е много по-трайна, лека, евтина, но както знаем, тя не се разгражда в околната среда. За последните 50-60 години производството на пластмаса е достигнало огромни размери и пластмасовите отпадъци са се превърнали в сериозен проблем за екологията в световен мащаб. 59% от пластмасовите отпадъци са именно опаковки – това сочи проучване направено през 2019 година от издание Cosmetics. Именно тези показатели, трябва да напомнят на всички професионалисти в света на козметиката, че те също носят отговорност за опазването на околната среда. Съдържанието е само едната половина от крайния продукт, не по малко важна е и опаковката.

Козметичните линии с биоразградими съставки и рециклируеми опаковки са една много важна и значима стъпка “напред”, както за всеки бранд, така и за потребителите. Методът на двойното почистване – ЧИСТА КОЗМЕТИКА=ЧИСТА КОЖА. Именно чистият състав ни гарантира двойно по-добро почистване.
Като професионалисти, в крак със съвременните технологии и тенденции, препоръчваме да обръщате внимание на състава на козметичните продукти, които избирате, както отвътре, така и отвън. И насърчаваме всеки козметичен бранд да използва по-малко пластмаса в опаковките на своите продукти.