fbpx

Безплатен уебинар – Дигитално и Фото стареене

Как да намалим вредното въздействие на синята светлина върху кожата? 

Запиши се

* indicates required

Моля изберете отметката ако сте съгласни да получавате полезна информация относно грижата за Здрава кожа по Email.

Можете да се отпишете по всяко време, като щракнете върху връзката в долния колонтитул на нашите имейли.

Новите изисквания за работа, училище и дори социализация означават, че прекарваме повече от шест часа на ден пред екран и имаме поне четири LED устройства, работещи ежедневно (телефон, таблет, компютър и телевизор). Освен това прекарваме по-голямата част от времето в затворени пространства, независимо дали това е у дома или на работа, под въздействието на изкуствена светлина.

През последните няколко години видяхме как появата на пазара на нови козметични активни съставки, свързани със защита на кожата от синя светлина, се увеличи. По подобен начин водещите марки на пазара на козметика пуснаха продукти, насочени към противодействие на ефекта от прекомерно излагане на този тип радиация.
Основната цел на тези нови активни съставки и продукти е борба със стареенето или това, което вече е известно като DIGITAL AGING.

Това дигитално стареене идва директно от електронни устройства, които използваме ежедневно и оказва влияние върху стареенето на кожата. Това се дължи на синята светлина или високоенергийната видима (HEV) светлина, която излъчват, която е толкова вредна за кожата, колкото UVA и UVB лъчите и причинява загуба на плътност и еластичност на кожата, дехидратация, влошаване на клетъчните мембрани и поява на недостатъци.

Избягването на използването на смартфони, екрани и всички електронни устройства, които ни заобикалят, е почти невъзможно в днешно време. Статистиката показва, че милениалите проверяват телефоните си 157 пъти на ден, а възрастните 30 пъти на ден, така че по-младите поколения стават все по-изложени на синя светлина и, въпреки че изглежда безобидно, прекомерното излагане на синя светлина (светлина HEVIS) има вреден ефект, не само върху очите, но и върху кожата.
Както казахме, изправени пред цифровото стареене, водещите марки, предлагат продукти за борба с ефектите на синята светлина. Така се роди Blue Light Cosmetics. Новото поколение фотозащита и козметика с патентована технология Blue Light, които предпазват от преждевременно стареене и намаляват риска от бръчки. Те често съдържат растителни съставки, които създават антисин светлинен слой, ретинол за стимулиране на производството на колаген (отговорен за еластичността на кожата) и антиоксидантни витамини С и Е, които предотвратяват появата на петна и окисляване на кожата.

Видимата светлина се състои от различни цветни светлинни лъчи и всяка от тях има дължина на вълната. Светлината HEVIS има дължина на вълната между приблизително 380 nm и 500nm, което я прави една от най-късите и най-високи енергийни дължини на вълната.

Какво точно имаме предвид, когато говорим за синя светлина?
Синята светлина е навсякъде, наричана също високоенергийна видима светлина или HEV, тя е вид радиация, близка до ултравиолетовото лъчение (UV), и има дължина на вълната между приблизително 400 nm и 500nm. Излъчва се естествено от слънцето, но знаем, че повече от 80% от синята светлина, погълната от нашите тела (чрез кожата и ретината), идва от затворените пространства, тоест от нашите къщи и офиси. Синята радиация непрекъснато се излъчва от телевизионни екрани, мобилни телефони, таблети, компютърни екрани и енергийно ефективни изкуствени източници на светлина или LED осветление.

Излишъкът от синя светлина има последствия върху тялото
Компютрите, мобилните телефони и телевизорите са част от ежедневния ни живот и ни е трудно да си представим живота без тях. Въпреки това, синята светлина, която излъчват тези екрани, оказва влияние върху нашите тела и носи определени рискове за кожата ни, които не бива да подценяваме.

Светлината осигурява енергия, както и топлина и има положителен ефект върху нашето благосъстояние. Светлината обаче има и своята тъмна страна. Всички вече знаят за опасностите от UV лъчите. За да се предпазим от тях, ние прилагаме кремове, които ни предпазват от слънцето. Но UV лъчите са само малка част от слънчевата светлина. По-голямата част от слънчевите лъчи са тези, наречени Синя светлина.
Научното наименование на Синята светлина е HEVIS светлина (Високоенергична видима светлина), и представлява кратката дължина на спектъра на видимата светлина. Бялата светлина е по-добра за очите ни, отколкото синята.

Синята светлина естествено ни заобикаля през деня. При тази дозировка няма отрицателни последици. Светлината от екраните обаче излъчва синя светлина по интензивен начин.

Прекарваме средно 7 часа на ден пред екраните. Вече сутрин разглеждаме мобилните си телефони, на работа сядаме пред компютри, а през нощта се отпускаме, гледайки сериал на лаптопите си, докато сърфираме в интернет на таблетите си. Поради тези навици нашето тяло, особено нашите лица, са силно изложени на сини светлинни лъчи.

По-добър сън
Синята светлина влияе отрицателно върху цикъла ни сън-събуждане. Той потиска хормона на съня мелатонин, така че тялото остава будно. Това означава, че тези, които избягват екраните час преди лягане, свеждат до минимум вероятността да имат проблеми със заспиването.

Синята светлина прониква през кожата
Сините светлинни лъчи проникват в кожата дълбоко, повече от UV лъчите и могат да навредят на клетките под кожата. Това стимулира създаването на свободни радикали. Тези лъчи могат да разрушат клетъчните структури в дългосрочен план. И като следствие, намалява еластичността на кожата. Рискът от пигментационни петна и бръчки се повишава, особено в областта на брадичката и скулите. Това е причината преждевременното стареене на кожата да се програмира предварително. Последиците от синята светлина са свързани с термина „Дигитално стареене“.