fbpx

Лятото вече официално започна, а с него и по-дългото излагане на слънце, което е вредно за кожата. Не по-малко негативен ефект обаче, имат и влиянието на всички електрони устройства, които използваме ежедневно, независимо от сезона.

Светлина с висока енергия – high energy visible light или съкратено HEVL е светлината от синьо-виолетовия спектър, с дължина на вълната 380 до 460 нанометра.

За нея изследвания сочат, че може да причини следните проблеми с кожата: предизвиква генериране на свободни радикали, с което може да причини оксидативен стрес; увеличава производството на  ензими, които разрушават колагена, еластина и други градивни елементи в кожата. Всичко това води до стареене на кожата и увеличава производството на провъзпалителни вещества, което също води до преждевременно стареене.

За разлика от слънцето, от което сме се научили да се предпазваме, този вид светлина се излъчва от всички електронни устройства, през цялото ни ежедневие, а ние не си даваме сметка за вредата ѝ. За да игнорираме това вредно въздействие, трябва да изберем специални продукти.

Те трябва да съдържат формула за директно блокиране на спектъра (UVB, UVA, HEV и IR). Идеалният вариант би бил, ако продуктите са с лека текстура и водоустойчиви, защото през лятото процесът на потене е по-изразен. Именно това съчетава Крем с висока защита SPF50+ с Blue light технология и с нова формула OCEAN RESPECT от Skeyndor.

Но най-ценното е, че чрез този продукт се опазва и природата в дългосрочен план. Не съдържа никакви микропластмаси или силикони, които са вредни за екосистемата и коралите. Океаните са 2/3 от нашата планета и ние не се грижим добре за тях. Докладите сочат, че между 6000 и 14 000 тона слънцезащитни кремове се изхвърлят в моретата и океаните всяка година.

Тревожен факт е, че 25% от активните съставки на слънцезащитните кремове, които се отделят във водата, използвани от хората, причиняват сериозни щети на морската флора и фауна. Именно затова е важно да се погрижим не само за нас самите, но и за нашия дом – природата.