fbpx

Със сигурност сте го чували много пъти и част от вас се съмняват дали е вярно или не. Затова ви го потвърждаваме отново: тенът не намалява, когато ексфолирате кожата си, а точно обратното, подобрява го.

За да обясним защо едното нещо няма нищо общо с другото, първо ви обясняваме какво е тен и защо препоръчваме да го правите и през лятото.

Почерняването е естествената реакция на кожата при излагане на слънце, тя действа като защитен механизъм срещу агресията, причинена от слънцето, меланоцитните клетки произвеждат меланин, червеникаво-кафяв пигмент, за да защити клетъчната ДНК от увреждане, причинено от UV лъчите.

Това оцветяване на кожата продължава през пълния цикъл на обновяване на клетките (времето, което е необходимо за обновяването на различните слоеве на кожата), което е 28 дни, малко по-дълго при зрялата кожа.

Имайки предвид всичко това, защо трябва да ексфолирате?

Кожата продължава да натрупва мъртви клетки, което с годините затруднява естествените процеси на обновяване. Ексфолиантът е помощно средство, за да се избегне удебеляването на роговия слой, благоприятства правилното клетъчно дишане и осигурява по-светъл тон.

В допълнение, той може да придаде по-равномерен тен, да не говорим за факта, че ще позволи хидратиращите процедури (много необходими през лятото!) да достигнат по-дълбоките слоеве на кожата.

Специлистите препоръчват използването на ексфолиант за лице и тяло поне веднъж или два пъти седмично през цялата година!