fbpx

Литотерапията – терапия със скъпоценни камъни и минерали, използва тяхната енергия за неутрализиране на чувството за физическо напрежение и възстановяване на баланса, поради възможността чрез делта вълните да бъдат достигнати пространства в човешкото тяло, които са останали блокирани и по този начин енергията от тях да се освободи.

Тя се основава на вярването, че всички тела на нашата планета имат вибрация в това число и камъните, които също така имат собствен живот и в много материали за литотерапия се приравняват към живите същества. Камъните имат свойството да балансират тялото, да успокояват и възстановяват, да пречистват мислите и тялото и да го възстановяват от ежедневния стрес.

За скъпоценните и полускъпоценни камъни се мисли като за „магическите” батерии, които съдържат силата на майката Земя.

Камъните имат релаксиращ, успокояващ и намагнетизиращ ефект. Те създават чувство на спокойствие и възстановяват връзката между съзнателното и подсъзнателното.

Според литотерапията, камъните и кристалите имат собствен растеж и живот. В техния състав се включват важни вещества като силиций, кислород, водород, мед и флуор.

Енергията на камъните се дължи на техния химически състав, цвят и форма.

Литотерапията има различни начини на употреба, като познатите до момента са вътрешно (чрез прием на течности, които съдържат стрити на прах камъни) и външно – чрез полагане на камъни или употреба на козметични продукти, съдържащи прах от камъни или метали. И докато употребата на стрити на прах скъпоценни и полускъпоценни камъни в козметичните продукти за лице вече никак не е ограничено по размер явление, използването на такива в продукти за тяло, все още е много ограничено на български пазар.

Ето и някои от съставките от скъпоценни и полускъпоценни камъни, които имат особено благотворен ефект върху човешкото тяло:

Микронизиран прах от сапфири: използван заради неговата устойчивост, интензивност и чистота. Възстановява и оздравява мускулната система и се отличава с изключителни успокояващи и смекчаващи кожата качества. Много подходяща съставка за хора, които са изложени на ежедневен стрес.

Прах от малахит: камъкът на баланса, който тъй като абсорбира бързо енергията на тялото лесно и непосредствено отпуска мускулните болки и стегнатост. Има антиоксидантно действие, изсветлява и озарява кожата, като повишава защитните й сили.

Прах от хематит: познат още като металната роза, има силно заздравяващо действие, активира микроциркулацията.

Заради това обогатените с хематит или т.нар. металната роза, процедури за тяло има оздравяващ и регенериращ ефект като активизират микруциркулацията на течности в тялото.

Обогатените с микронизирани сапфири терапии пък имат също така релаксиращо действие, като възстановява човешкото енергийно био поле.

Знанието на науката литотерапия се използват все по-често в продукти за СПА, които имат оздравяващо тялото действие.