fbpx

Зимата е най-продължителният сезон от годината? Астрономическата зима започва на 21 декември и приключва на 21 март, когато започва пролетта. Но истината е, че ниските температури, вятърът, дъждът, снегът и лошото време обикновено настъпват преди края на последния месец от годината. Както знаем най-студените месеци (Декември, Януари, Февруари), а понякога и Март, се характеризират със силен пронизващ вятър, ниски температури, зимно слънце, сух въздух в затворените помещения.

Как да защитим кожата си от атмосферните условия на зимата?

Първа и основна задача на всеки човек през зимния сезон, е да хидратира своята кожа. Кожата на лицето ни създава защитен слой от естествено омазняване, което се увеличава при по-високи температури и намалява при по-ниски. Когато градусите навън паднат рязко, кожата ни губи естествените си защитни сили и бързо се дехидратира, именно поради тази причина овлажняването трябва да е част от нашата ежедневна грижа. Липсата на естествено омазняване или хидратация предизвиква образуването на егземи, лишеи, задълбочава бръчките по лицето. Ако не полагате нужните грижи ежедневно, кожата губи тонуса и еластичността си, блясъка и жизнения си вид. Добре е да нанасяте хидратиращите продукти непосредствено след измиване на кожата, като тя трябва да бъде предварително подсушена нежно и внимателно.

Втора важна стъпка е да се предпазите добре от опасните зимни слънчеви лъчи

Зимното небе филтрира съвсем слабо ултравиолетовите лъчи, а както знаем, именно те са основна причина за появата на бръчките. Слънчевите лъчи в комбинация със снега, могат сериозно да навредят на кожата ни през студените зимни месеци заради рефлективната им способност. Ако 17% от лъчите се отразяват в пясъка, то в снега се отразяват цели 80%. Затова преди да излезете навън, нанесете крем за лице с UV защита.

През зимата не трябва да пропускате и ексфолирането.

Премахването на мъртвите кожни клетки от повърхностните слоеве, е важна част от поддържането на здрава и добре изглеждаща кожа. Особено, когато множество бактерии проникват в кожата ни и я замърсяват. Например често допираме шала до лицето си или го докосваме с ръкавици. Ексфолирането почиства в дълбочина, но е важно да се консултирате със специалист/експерт в областта на козметиката, за да препоръча правилния продукт, според типа кожа. Когато ексфолирате кожата, избягвайте зоната около очите – тя е с около 15% по-тънка от кожата на лицето и най-бързо се уврежда или набръчква.

Последният, но не и по важност съвет, е да изберете правилния крем за ръце за най-студените дни от годината.

Леките летни текстури на кремовете за ръце е добре да останат в миналото и да се подменят с по-богати и плътни текстури, които са специално предназначени за грижа през зимата. Сухият студ, вятър и сняг, налагат промяна и засилване на ежедневната грижа за ръцете. За да постигнете по-бързи резултати при много сухи ръце, бихте могли да намажете кожата си с козметичния продукт и веднага след това да сложите памучни ръкавички. Така съставките ще проникнат в дълбочина, а влагата ще се запечата и само след час ръцете ви ще бъдат неустоимо гладки.

Бяла козметика, съдържаща хиалуронова киселина е изключително подходяща за студените месеци от годината. Причината е, че основната функция на тази киселина е да хидратира. Капка хиалуронова киселина задържа вода 1000 пъти над собственото си тегло, като не само хидратира, но и държи кожата по-млада. Именно това е причината продукти с този състав да са едни от най-препоръчваните през зимата от експерти.