fbpx

Бръчките предизвикват много въпроси и през повечето време не знаем защо се появяват. Например, бръчка започва да се образува 10 години, преди да можем да я видим върху кожата си. Знаеше ли?

Основната причина е липсата на колаген и еластин, които осигуряват плътност и еластичност на кожата ни. Липсата му може да бъде причинена от възрастта, но и от други фактори. Знаеш ли кои са? Казваме ви някои:

 • Ултравиолетови (UV) лъчи: защитата от слънце е много важна. Ефектите на слънцето са кумулативни, те се натрупват с напредването на годините и затова много експерти казват, че „днешния тен, ще бъде петното, луничките или бръчката утре“.
 • ЗАМЪРСЯВАНЕ ng. Живеете ли в голям град? Концентрацията на замърсяване може да бъде една от причините за появата на бръчки. Защо? Увеличава генерирането на свободни радикали, което благоприятства неговото проявление. В допълнение, той намалява нивата на витамини Е и С, които са естествени антиоксиданти, и причинява загуба на плътност на кожата ни.
 • Безсъние. Добрата почивка е много важен фактор за социално, работно и лично ниво, но може да има последствия и за кожата ни. Какви? Докато спим, увредените клетки на кожата ни се възстановяват и регенерират. Недоспиването може да предотврати протичането на този естествен процес и той ще се отрази на кожата ни под формата на бръчки.
 • Възраст. От 45-годишна възраст колагенът намалява поради намаляването на естрогените (женски полов хормон) и появата на мимически линии се ускорява. Кожата ни губи еластичност и плътност, а способността да задържа вода вътре в нея се намалява, което я кара да се дехидратира по-лесно.  

 Знаете ли коя е зоната на кожата, която старее първа?

Сега, след като знаете причината за появата на бръчки, знаете ли коя зона старее най-напред? Зоната на околоочния контур, или по-известна като “пачи крак”, е по-чувствителна и нежна. Околоочният контур е една от първите зони, където процесите на стареене са най-забележими – образуват се бръчки и следи от умора. С възрастта кръвта и лимфната микроциркулация се забавят, причинявайки уморен вид, дължащ се на тъмните кръгове и торбички под очите, които все повече се задълбочават заедно с процесите на дехидратацията.

Трябва да обърнем специално внимание на тази толкова деликатна зона. Сега ще ви дадем няколко съвета, които трябва да имате предвид:

Защитата на кожата на тази част от лицето е от съществено значение, тъй като е по-деликатна от останалата част.

 1. Трябва да я запазим, като прилагаме специални кремове за предотвратяване на преждевременно стареене.
 2. Не е добра идея да използвате крем за лице върху околоочния контур, защото в него има прекалено много (мазнини, подхранващи съставки и др.). Ако тази кожа абсорбира твърде много продукт, тя ще задържа вода, защото не може да синтезира продукта и ще се появят торбички.
 3. Хидратацията трябва да бъде по-голяма, за да се предотврати появата на микробръчки.
 4. Продуктът за отстраняване на грим на очите също трябва да бъде специфичен за тази зона и различен от този, използван на останалата част от лицето.
 5. Нанесете продукта с леки потупвания отвътре навън само върху фиксираните клепачи (тоест долната зона над костта, намираща се точно под гнездото за очите, и горния клепач над костта под веждите). Начинът, по който боравим с кожата в тази част на лицето, е от съществено значение. Никога не бъдете груби и не го разтягайте прекомерно.
 6. Допълнителен съвет:
  – Районът трябва да се поддържа добре подхранен. Едно от основните хранителни вещества за кожата е колагенът, който тялото ни произвежда от витамин С. По тази причина е от съществено значение да консумираме храни, богати на този витамин.
  – По-добре е да използвате върховете на пръстите си, а не памучен тампон, който отнема естествената влага и също така дразни кожата.
  – Пийте вода! Това помага да се премахнат токсините и да се предотврати подуването на торбички под очите, които често са резултат от прекомерно натрупване на токсини и течности.