fbpx

Знаете ли, че ретинолът, още познат като витамин А, се счита за чудо на природата? 

Ретинолът е едно от най-мощните средства срещу борбата с бръчките и стареенето на кожата. Първоначално е бил познат само като средство за лечение на акне, но благодарение на положителното си и преди всичко бързо действие, той се превръща в изключително важен компонент в антиейдж козметиката. 

Ретинолът е мастноразтворим витамин, жизнено необходим за добро зрение, здрава коса и кожа, както и за доброто функциониране на имунната система. Това е първият открит витамин, в началото на ХХ век, именно затова е наречен с първата буква от азбуката. При липса на витамин А в организма, косата започва да пада, ноктите се чупят, кожата се бели или иначе казано – имунитетът на човек отслабва. Истината е, че не винаги хранителните продукти могат да набавят необходимото количество ретинол в организма. Именно тук може да ни помогне козметиката, която съдържа веществото ретинол.

Специалисти си обясняват подмладяващия му ефект с това, че витаминът не само стимулира образуването на колаген, но и забавя неговото разграждане. Действа като мощен антиоксидант и благодарение на способността си да ексфолира кожата,  помага за бързо премахване на мъртвите кожни клетки и стимулира образуването на колагенови влакна. Ретинолът може да бъде от растителен или животински произход (рибено масло, яйца, месо), но може да се произведе и по синтетичен начин. Той има голямо приложение както в козметичната, така и във фармацевтичната промишленост. Ексфолиращият ефект бързо изглажда структурата на кожата, която след това добива млад и здрав вид. 

Ретинолът е подходящ за всеки тип кожа, но действието му е много интензивно, така че е препоръчително да включвате козметични продукти с неговото присъствие постепенно. Може да сте сигурни,, че резултатите няма да закъснеят.

 

Ето и част от благоприятните действия на “еликсира на младостта”:

  • увеличава производството на колаген – основният отговорник за красивата, гладка и еластична кожа.
  • озарява кожата – стимулира обновяването на кожата на клетъчно ниво, разкривайки по-свежа, гладка и подмладена кожа.
  • намалява видимостта от петна и белези – с течение на времето изравнява тена, изсветлява слънчевите петна, коригира успешно белези от акне и хиперпигментация.
  • редуцира бръчките – не само изглажда настоящите фини линии и бръчки, но също така подобрява плътността и заздравява кожата.
  • вълшебник срещу акне – той не само регулира омазняването, но също така свива порите, предпазва ги от запушване и цялостно променя вида и структурата на кожата. 

 

Ретинолът е подходящ за всички типове кожа и започва да действа наистина бързо. Трябва обаче да проверявате в каква концентрация е. В козметиката тя варира от 0,1% (в кремовете за очи и кремовете за разширени пори с ретинол) до 1% (в интензивните серуми против бръчки, акне или пигментни петна). 

 

В съвременната козметика, ретинолът/ витамин А е перлата на младостта. Еликсирът, който ни кара да вярваме и да си напомняме думите на великия Достоевски “Красотата ще спаси света!” .

Козметичните салони “обичат” терапиите с ретинол. Те са мощен помощник в борбата с бръчките, стареенето и акнето. Изключително ефективен е комплексът от ретинол, комбиниран с две подобни на ретинола вещества, а именно  bakuchiol  и водоразтворим екстракт от соя,  които подпомагат възстановяващото и подмладяващо действие а. Първото стабилизира ретинола, а второто намалява страничните му ефекти. Троен подмладяващ ефект, максимална стабилност, минимални странични ефекти.

Чистият ретинол е прекрасно подмладяващо вещество, което може да възстанови и възобнови структурата на кожата по такъв начин, че тя отново да придобие качествата на младата кожа.