fbpx

За да бъде здрава, жизнена и блестяща, кожата трябва да получава определена грижа в зависимост от типа ѝ.
Нормалната кожа е истинска рядкост и дар от Бога. Важно е внимателно да подберете козметичните си продукти, защото целта е да не увредите благоприятното й състояние, а да го запазите. Хората с такава кожа имат естествен сияен тен, нямат акне и други кожни проблеми. При този тип е възможно временно омазняване на части
от лицето, например когато навън е твърде топло. Нормалната кожа се нуждае от по-леки продукти за ежедневна грижа – почистващ продукт за лице – (почистваща емулсия, гек или пяна), серум и задължително дневен крем, така че да не се запушват порите. Препоръчва се и масаж на лицето, защото благодарение на него ще запазите еластичността. Възможно е с годините нормалната кожа да се изсуши и да премине към суха, затова е добре от 30 години нагоре да следите състоянието й, за да вземете мерки навреме, ако започне да се променя. Фактори, които биха предизвикали такава промяна, са работни помещения с климатици, твърде много слънце или солариуми, недостатъчен прием на вода или неправилна козметика.

Суха кожа. Хората с този тип нямат видими проблеми до към 25-30 годишна възраст, но след това кожата става твърде суха и първите признаци на остаряване стават видими много по-бързо. Често след тази възраст хора с кожа от този тип са по-състарени, бръчките вече са видими и по-ясно изразени. Много е важно да започнете своите грижи своевременно. Съвременната козметика предлага широко разнообразие от козметични продукти за суха кожа, но, разбира се, първо трябва да се обърнете към своят козметик. Антидотът на сухата кожа се нарича хидратация. Например продуктите с хиалуронова киселина са много подходящи. Тя е полизахарид, синтезиран от организма и част от организма ни още при раждането. Хиалуроновата киселина има спираловидна структура, благодарение на която се превръща в своеобразна „гъба“, която може да приеме 1000 пъти повече вода от собственото си тегло. Затова отговаря за хидратацията на кожата и нейното овлажняване. С времето, количеството ѝ намалява, което води до стареене на кожата. Използването на козметични средства, обогатени с хиалуронова киселина, прави кожата по-здрава и гладка. Тя е особено важна за зоната около очите, тъй като там кожата е десет пъти по-тънка от тази в останалата част на лицето.

Мазна кожа – акне, широки пори, проблемна кожа, лъщящ вид и всички признаци на твърде много себум. Една от най-неприятните типове кожа в първите 30 години от живота. След 30 обикновено става от мазна нормална, изчиства се, а бръчките се появяват по-късно и са по-малко. В грижите за мазната кожа трябва да се съсредоточите върху регулация на себума, хидратация, почистване на порите и превенция от акне. Добре е да изплаквате лицето с хладка вода сутрин и вечер с подходяща почистваща пяна или гел. В никакъв случай не използвайте сапун или продукти, които прекалено изсушават кожата, тъй като така я стимулирате да образува още повече себум за да се защити. Избягвайте мазните козметични формули и се доверявайте на тези с балансирано pH и натурални, некомедогенни съставки. Най-добре е да се консултирате със специалист – козметик, който да направи диагностика на кожата и да препоръча най-подходящата грижа за нея.

Комбинирана кожа, тя се характеризира като съвкупност от два типа кожа – суха и мазна. Именно затова грижите тук трябва да са комбинирани. Обикновено при този тип, кожата се омазнява в Т зоната – брадичка, чело или носа, а по-често сухите части обхващат краищата на лицето и бузите. Всички онези, които притежават този тип кожа, трябва да се научат каква козметика да използват. Тоест върху сухите части трябва да се използва козметика за хидратация, а върху омазнените участъци продукти за регулация на себума.

Чувствителна/комбинирана кожа – обикновено това е кожа, която се влияе от метеорологични условия, козметика и е много уязвика към различни съставки. Обикновено реагира на дразнители с обриви, зачервяване, подуване. За чувствителната кожа е важно да се грижим с ежедневно хидратиращ серум сутрин и вечер, под крема за основния тип кожа (честата хидратация намаля проявите на чувствителност). Трябва да се избягват пилинг със скраб за лице, силни алкохоли, мазнини, сапуни и изсушаващи продукти. Лицето не трябва да се мие нито с твърде топла, нито твърде студена вода и винаги тествайте новите серуми и кремове, които ще ползвате! Отново консултацията и диагностиката на кожата от специалист е от изключително голямо значение.

Независимо какъв е вашият тип кожа, то вие трябва да се консултирате с професионалист – козметик или дерматолог. Първата стъпка е диагностика от квалифицирани професионалисти, а втората стъпка е да използвате препоръчваната от тях козметика. Професионалното мнение и оценка гарантират по-малко кожни проблеми и по-бързо възстановяване и съхраняване на сияйна и здрава кожа!